Expoziții de artă în cafenea

Dimitrie Anghelinni

Artistul și creatorul Dimitrie Anghelinni s-a născut în orașul Sinaia și a copilărit în orașul Bușteni. Încă de copil avea pasiunea de a desena abstract și de a crea orașe din carton, care mai apoi erau distruse de sora lui mai mică. De mic s-a considerat o persoană nonconformistă, refuzând să scrie sau să deseneze cu mâna dreaptă. Toată perioada copilăriei și a adolescenței și-a petrecut-o ca orice altă persoană, până în momentul în care, în urma unui incident, și-a pierdut jumătate de deget la mâna stângă, cea cu care desena.

După acest incident în care doctorii i-au spus că nu mai poate desena cu mâna stângă, acesta a început să se concentreze pe dezvoltarea personală și spirituală, conștientizând faptul că cea mai importantă investiție constă în minte și spirit.

Devenind ambidextru, recăpătându-și capacitatea de a desena și cu mâna stângă, a început să creeze pe baza studiilor din numerologie, simbolistică, psihologie, parapsihologie, cristalografie si inforenergetică.

În cele din urmă, după 5 ani petrecuți pe băncile Facultății de Arhitectură  “Ion Mincu”, timp în care și-a format deprinderile și uneltele unui arhitect și artist, și-a retras dosarul de la facultate, orientându-se spre artă, modă, bijuterii și corpuri de iluminat, scopul lui final fiind contopirea acestor domenii cu nanotehnologia, într-un mod estetic, spre trecerea către o nouă eră.

El a ajuns la concluzia faptului că se consideră o prismă, o imprimantă umană, al unor viziuni și perspective ce caută să se materializeze prin el.

Genesi dei figure d’oro” – „Geneza numerelor de aur” este o colecție bazată pe simbolurile și cristalele naturale corelate fiecărei cifre interpretate din punct de vedere numerologic. Când ne gândim la numere, suntem înconjurați de ele și sunt peste tot, iar lumea n-ar putea exista fără ele. Timpul este numerotat, cantitatea este corelată cu o cifră sau un număr. Durata de viață este și ea…numerotată. Această colecție face fuziunea, prin artă, între cifre, simboluri și cristale. Fiecărui tablou îi corespunde o cifră a destinului, reprezentând un adevărat talisman pentru acei cărora numărul respectiv le este hărăzit. Asemenea amulete au menirea de a ajuta la împlinirea destinului, la “calibrarea” interioară, cu ajutorul cristalelor și la o mai bună integrare socială, prin expunerea la simboluri specifice, care acționează în subconștient.

Cristalul cifrei 1 – Rubin/ Cristalul cifrei 2 – Opal Verde/ Cristalul cifrei 3 – Turcoaz/ Cristalul cifrei 4 – Jasp Rosu/Cristalul cifrei 5 – Acvamarin/ Cristalul cifrei 6 – Smarald/ Cristalul cifrei 7 – Ametistul/ Cristalul cifrei 8 – Onix Negru și Alb/ Cristalul cifrei 9 – Ametist.

Bogdana Maria Daradici

Vestitele gheișe și peisajele nipone ale pictoriței Bogdana Maria Daradici  au însuflețit interiorul cafenelei. A fost o sărbătoare atât pe noi, cât și pe clienții nostri, mulți dintre ei iubitori avizați și cumpărători de artă. Fiica celebrilor pictori Constantin și Iulia Cândea Daradici, Bogdana se consideră o norocoasă: „În secunda în care nu ai complexe de inferioritate, e un privilegiu să provii dintr-o familei de mari artiști. Să trăiești într-un mediu în carte frumosul te înconjoară de peste tot.”

De la Galeria U Art, care a găzduit expoziția sa personală, câteva lucrări au coborât și la noi în cafenea și tare ne-am mai bucurat.

Cafenea Victoriei sector 1 - Bogdana M. Daradici, Fereastra cu flori
Cafenea Victoriei sector 1 - Bogdana M. Daradici, Ritualul ceaiului
Cafenea Victoriei sector 1 - Bogdana M. Daradici, Ramuri inflorite

Sergiu Moise

Atras de arta orientală, tânărul și talentatul pictor Sergiu Moise a absolvit Universitatea de Arte Plastice din Hanoi, și acum trăieşte și lucrează în România şi Vietnam. Un timp a experimentat și tehnici tradiționale vietnameze, pictura în lac și pictura pe mătase, dar pictează în principal în ulei și își găsește surse de inspirație în întâmplările trăite de el sau de cei pe care i-a cunoscut. Prima sa expoziție personală de acasă a fost găzduită de Galeria U Art din București si a avut o tematică vietnameză. Ea s-a numit „Jurnal în culori”, pentru că lucrările au fost nimic altceva decât notițe non-verbale ale unui jurnal ținut în tara sa de studii.

De la Galeria U Art, câteva lucrări au coborât și la noi în cafenea și ne-au bucurat sufletele – atât nouă cât și clienților nostri – pentru o bună bucată de timp.

Cafenea Victoriei sector 1 - Masterclass U CAFE & U Art Gallery - Coffee to stay, coffee to go z
Cafenea Victoriei sector 1 - Masterclass U CAFE & U Art Gallery - Coffee to stay, coffee to go y
Cafenea Victoriei sector 1 - Masterclass U CAFE & U Art Gallery - Coffee to stay, coffee to go 2
Cafenea Victoriei sector 1 - Masterclass U CAFE & U Art Gallery - Coffee to stay, coffee to go 1