Cafeaua face papilele gustative mai sensibile la gustul dulce

Se știe, să pui zahăr în cafea este un sacrilegiu! Dar dacă te numeri printre cei care, “din reflex”, preferă cafeaua îndulcită, poți oricând să treci la cea neagră. Totul e să depășești dependența de zahăr în cafea, la nivel mental. Nu ne hazardăm în declarații nefondate. Un studiu recent realizat la Aarhus University – centru universitar de prestigiu din Danemarca – relevă faptul că papilele gustative devin mult mai sensibile la gustul dulce, atunci când bem cafea. Mai precis, principiile amare ale mult îndrăgitei licori ne sporesc capacitatea de a percepe gustul dulce, inhibând senzația de amar. Deci, savurând cafeaua, cel mult prima sorbitură ar putea părea mai amăruie, de la a doua, deja, dulceața sa intrinsecă este cea dominantă. S-a dovedit științific!

cafenea in piata Victoriei u cafe
Cafenea în Piața Victoriei – u cafe

Să fie oare meritul cofeinei?

Studiul s-a realizat pe 156 de subiecți ale căror gusturi au fost testate înainte și după ce au băut un espresso (neîndulcit) călduț. Rezultatul cercetării a fost același și când experimentul a urmărit efectul cafelei decofeinizate. Deci se pare că nu cofeina este responsabilă de modificările survenite la nivelul gustului.

Dincolo de dreptatea făcută cafelei – demonstrarea științifică a inutilității punerii zahărului în cafea – acest studiu oferă primele dovezi ale modului în care consumul de cafea afectează sensibilitatea la gust, pe termen scurt. Sensibilitatea la miros a fost testată și ea, dar nu s-a dovedit schimbată.

Potrivit lui Alexander Wieck Fjældstad, profesor asociat la Aarhus University, unul dintre coordonatorii studiului, rezultatele cercetării ajută la o mai bună înțelegere a modului în care funcționează papilele noastre gustative. “Mai multe studii în acest domeniu ar putea contribui la reglementarea modului în care folosim zahărul și îndulcitorii, ca aditivi alimentari. Cunoștințele îmbunătățite pot fi utilizate pentru a reduce zahărul și caloriile din alimentație, ceea ce ar fi benefic pentru mai multe categorii de consumatori, în special pentru supraponderali și pacienții cu diabet zaharat ”, a adăugat el.

Nu degeaba iubim noi cafeaua! Alături de gustul minunat, consumul său e plin de beneficii!

2 Replies

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *