Doppio sau espresso dublu

Doppio – Dacă rogi un barista italian sau italofil să-ți prepare un espresso, cu siguranță te va întreba dacă n-ai prefera un Doppio. Poate dacă n-ai citi dicționarul nostru, n-ai avea habar ce vrea să spună. Dar cum tu alegi să fii la curent cu termenii din universul cafelei, afli acum că Doppio (în italiană dublu) se referă la espresso dublu. Cultura cafelei italiene a dat o bună parte din jargonul barista, o știe oricine. Din acest motiv poți găsi Espresso Doppio sau doar Doppio, chiar și pe la noi, în meniul vreunei cafenele.

Comandă-ți unul la U Café și bucură-te de el! Goditi il tuo Doppio!  

Cafeaua face papilele gustative mai sensibile la gustul dulce

Se știe, să pui zahăr în cafea este un sacrilegiu! Dar dacă te numeri printre cei care, “din reflex”, preferă cafeaua îndulcită, poți oricând să treci la cea neagră. Totul e să depășești dependența de zahăr în cafea, la nivel mental. Nu ne hazardăm în declarații nefondate. Un studiu recent realizat la Aarhus University – centru universitar de prestigiu din Danemarca – relevă faptul că papilele gustative devin mult mai sensibile la gustul dulce, atunci când bem cafea. Mai precis, principiile amare ale mult îndrăgitei licori ne sporesc capacitatea de a percepe gustul dulce, inhibând senzația de amar. Deci, savurând cafeaua, cel mult prima sorbitură ar putea părea mai amăruie, de la a doua, deja, dulceața sa intrinsecă este cea dominantă. S-a dovedit științific!

cafenea in piata Victoriei u cafe
Cafenea în Piața Victoriei – u cafe

Să fie oare meritul cofeinei?

Studiul s-a realizat pe 156 de subiecți ale căror gusturi au fost testate înainte și după ce au băut un espresso (neîndulcit) călduț. Rezultatul cercetării a fost același și când experimentul a urmărit efectul cafelei decofeinizate. Deci se pare că nu cofeina este responsabilă de modificările survenite la nivelul gustului.

Dincolo de dreptatea făcută cafelei – demonstrarea științifică a inutilității punerii zahărului în cafea – acest studiu oferă primele dovezi ale modului în care consumul de cafea afectează sensibilitatea la gust, pe termen scurt. Sensibilitatea la miros a fost testată și ea, dar nu s-a dovedit schimbată.

Potrivit lui Alexander Wieck Fjældstad, profesor asociat la Aarhus University, unul dintre coordonatorii studiului, rezultatele cercetării ajută la o mai bună înțelegere a modului în care funcționează papilele noastre gustative. “Mai multe studii în acest domeniu ar putea contribui la reglementarea modului în care folosim zahărul și îndulcitorii, ca aditivi alimentari. Cunoștințele îmbunătățite pot fi utilizate pentru a reduce zahărul și caloriile din alimentație, ceea ce ar fi benefic pentru mai multe categorii de consumatori, în special pentru supraponderali și pacienții cu diabet zaharat ”, a adăugat el.

Nu degeaba iubim noi cafeaua! Alături de gustul minunat, consumul său e plin de beneficii!

Cupping sau operațiunea de degustare

Cupping – Desprins din jargonul barista, termenul cupping se referă la operațiunea de degustare, de observare a gustului și aromei de cafea preparată. În țările de limbă engleză i se spune coffee cupping (coffee tasting) dar în România circulă în prima variantă, doar cupping. Este o practică profesională care necesită o sensibilitate educată și cunoștințe temeinice din universul cafelei, dar poate fi făcută și de către neinițiați, “după ureche”. Profesioniștii îndelung treinuiți și testați pentru cupping se numesc Q Graders.

 Metoda standard prin care fac ei degustarea implică măsurarea mai multor caracteristici ale cafelei: corpul, dulceața, aciditatea, aroma și postgustul. Boabele de cafea au un gust specific în funcție de regiunea geografică în care au crescut. Un fin degustător poate identifica inclusiv originea cafelei. 

Vino la U Café să bei… bere artizanală!

Pentru o experiență completă a gustului, la U Café poți bea acum și bere. Vino la U Café să bei bere artizanală, aleasă pe sprânceană, provenind de la mici afaceri de familie, din toate cele patru zări.

Sierra Nevada Hazy Little Things este un #IndiaPaleAle (IPA) nefiltrat, neprocesat și “neîmblânzit”, produs sustenabil în California. Un IPA tradițional, amar și cu o concentrație mai ridicată de alcool, St. Austell Proper Job vine din UK. Direct din Berlin am adus #BrloHelles, o bere clasică (lager) preparată doar din ingrediente cultivate ecologic. Din Bavaria am ales #SchneiderWeisse, o bere albă, cu o istorie de familie de peste 140 de ani, ajunsă la a șasea generație de berari. Suedia are și ea un reprezentant în frigiderul nostru: #Poppels #WestCoastIPA, o bere 100% organică, mai puțin acidulată și ușor amăruie.

Hai sa le aflăm, pe rând, poveștile!  

Sierra Nevada sau revoluția berii artizanale americane

Ken Grossman, un pasionat al muntelui, a pornit Sierra Nevada, la sfârșitul anilor ’70, într-o fabrică de buzunar, pe care toată lumea o privea cu suspiciune. Începând cu 1980 produsele sale au schimbat pentru totdeauna cursul berii artizanale americane. Nu întâmplător Wikipedia ilustrează cu fotografia berii lor fanion, Sierra Nevada Pale Ale, povestea categoriei American Pale Ale, un segment foarte aglomerat și foarte popular în SUA.

Pentru un tour & tasting virtual gratuit, te poți programa aici. Îndrăgostiți de natură, privind cu încredere spre un viitor sustenabil, fabricile Sierra Nevada respectă principiul #reuse, #reduce & #recycle. Mai mult decât atât, în 2016 unitatea de producție din Carolina de Nord a fost prima fabrică de bere din SUA cu certificat LEED® Platinum, cea mai înaltă clasificare în materie de clădiri verzi din lume. Aceasta funcționează sub conducerea lui Brian, fiul lui Ken. Sierra Nevada a fost și rămâne o afacere de familie 100%.

St Austell – 160 de ani de tradiție britancă

Fondată în 1851 de către Walter Hicks, #StAustellBrewery este și astăzi o afacere deținută și operată de familie. Producerea berii ale, de cea mai bună calitate, e activitatea principală a business-ului. Drept dovadă că o fac bine, stau numeroasele premii câștigate în cei 160 de ani de tradiție.

Proper Job este un Cornish IPA, mai precis un IPA produs cu apă de izvor din ținutul Cornwall (Cornish spring water). Un IPA modern, multi-premiat cu un gust complex rășinos-fructat (citrice, ananas și grapefruit) și un finsh amar. Pasionați de bere până în dinți, berarii britanici experimentează an de an, în loturi mici, noi arome și stiluri inspirate de pe întreg mapamondul, folosind peste 100 de tipuri de hamei. Spiritul antreprenorial i-a dus și în industria ospitalității – dețin pub-uri, hanuri și hoteluri în sud-vestul Marii Britanii – și în zona producerii vinului, inovând cu vinurii roșii care se beau reci și segmentul NOLO (no & low alcohol).

Brlo Helles – berea craft din Berlin

Brlo Helles este reinterpretarea unei beri clasice germane, în variantă craft. Cu butoaiele pline de dragoste și cel mai fin hamei german, acest lager artizanal gâdilă cu măiestrie papilele gustative. Și, de-a lungul timpului, s-a dovedit un perfect partener, indiferent de ocazie.

În afară de Helles, toate celelalte beri ale Brlo Brwhouse, sunt nefiltrate păstrând astfel substanțe nutritive importante și sănătoase. Fiecare beneficiază de timpul necesar pentru a dezvolta aroma unică de hamei. “Lucrăm numai cu furnizori selectați de materii prime, cu certificare ecologică. Gustul tădează orice abatere de la calitate”, mărturisesc berarii berlinezi.

Schneider Weisse – berea de grâu fermentată direct în sticlă, ca șampania

Berea albă de grâu a fost pasiunea producătorilor din familia Schneider cu mult înainte ca valoarea și contribuția ei să fie marca lifestyle-ului bavarez. De când Georg I. Schneider a obținut dreptul de o a prepara, în 1872 – primul muritor de rând care a primit acest privilegiu –  ei au creat constant noi specialități de bere de grâu, uneori împotriva tuturor șanselor, convențiilor și tendințelor vremii. Asta înseamnă curaj și viziune!

Priceperea și experiența acumulate de-a lungul celor șase generații sunt aproape inegalabile în Bavaria, Germania și chiar în întreaga lume. Berea de grâu este un univers fascinant de posibilități, de a combina ingrediente, arome și culori, în diverse concentrații, care fac diferența. Ce-i dă unicitate berii Schneider Weisse, o savoare mai intensă și mai proaspătă decât a celorlate beri de grâu? Fermentația. Ca și în cazul șampaniei, fermentația are loc direct în sticlă, iar acest detaliu îi conferă un gust mai vioi, mai fresh.

Poppels – cea mai importantă bere ecologică din Suedia

Poppels West Coast IPA este un stil de bere originar de pe coasta de vest americană, supranumit și berea iubitorilor un bere. Este probabil cel mai apreciat în întreaga lume, în acest moment. Un #CraftBeer născut într-o #IndependentBrewery cu impact minim asupra mediului.

Angajamentul respectat an de an – de la înființarea în 2012 – de a folosi doar materie primă bio și practici de mediu sustenabile, au făcut din Poppels, cea mai importantă bere ecologică din Suedia. “Ne mândrim să continuăm nobile tradiții de fabricare a berii, folosind tehnologie de ultimă oră, cu maxim respect pentru mediu. Totul pentru a produce o bere superbă, de o calitate impecabilă și un gust desăvârșit”, au declarat berarii suedezi de la Poppels, pasionați de meșteșugul pe care îl duc mai departe.

Greu de ales, nu-i așa? Fiecare dintre ele e unică și spectaculoasă. Vino la U Café să bei bere artizanală! Te așteptăm la noi să le încerci pe toate! Cheers! Cu care vrei sa începi?

Smoothie cu cafea indiană de specialitate rețetă Divă în bucătărie

Nu ne mai încăpem în piele de bucurie și mândrie! Reputatul blogger culinar divainbucatarie.ro s-a îndrăgostit de cafeaua noastră indiană de specialitate! A zis, într-un story, că este una dintre cele mai bune pe care le-a băut vreodată! Și savurând-o, i-a venit ideea unei noi rețete pe care a publicat-o pe blog. Noi vă invităm să o descoperiți aici. Am distribuit-o și pe FB, cum era și firesc. Ne-am fălit și pe Insta, că asemenea evenimente nu se întâmplă în fiecare zi. Îi mulțumim mult, Divei, și pentru că a împărtășit numeroșilor și curioșilor săi urmăritori, povestea cafelei noastre! Ne-a făcut o mare bucurie și o foarte plăcută surpiză! Am invitat-o la cafenea să o răsfățăm, la rându-ne, cum ne-om pricepe mai bine! 

Black Eye sau double shot in the dark

Black Eye – Cunoscut și sub denumirea double shot in the dark, Black Eye este o bătură pe bază de cafea cu o aromă foarte puternică și o concentrație de cofeină pe măsură. E absolut firesc să fie așa, ținând seama că ia naștere din combinația a două shot-uri de espresso cu o ceașcă de cafea la filtru. Unii îl preferă cu lapte și zahăr, alții, neîmbânzit. Se bea cald sau cu gheață. Imaginează-ți că-ți prepari unul. Faci întâi cafeaua, pui laptele (opțional) și apoi adaugi espresso. Vei vedea cum, prin turnare, în mijlocul ceștii se formează the Black Eye. Ei bine, de aici i se trage și numele. Dar cu aceeași rețetă în cafenele din mai multe colțuri ale lumii vei comanda un Sledgehammer, un Hammerhead, un Turbo sau un Sludge Cop. Câte bordeie, atâtea obiceie! ar spune românul. (Atenție! Există și variante de cocktail-uri alcoolizate cu unele dintre aceste denumiri! )

Și dacă ar fi să montăm un așa-zis potențiometru pe ceașca de Black Eye, pentru o concentrație mai mică de cofeină, se adaugă un singur shot de espresso și se obține un Red Eye, iar pentru un plus tărie, un extra shot de espresso, trei in total, pentru un Green Eye. Și pentru cei neobosiți, care transformă noaptea în zi, de la patru shot-uri în sus, această băutură își merită numele de Dead Eye. Mare grijă pentru cei neantrenați și slabi de inimă!

Cafeaua indiană de specialitate

Cafeaua e moneda noastră forte! Cafeaua indiană de specialitate. O cafea cu totul deosebită pentu că doar în India, arborii de cafea se dezvoltă la umbra vegetației din jur. Arborii de cafea cresc alături de culturile de nucșoară, vanilie, piper, cacao, nucă de cocos, banane etc. Toate aceste condiții îi conferă aromele puternice și gustul exotic.

Arbori de cafea

Și pentru că India nu este primul loc la care v-ați gândi când vine vorba de cafea, vă invităm să o descoperiți tocmai din această perspectivă aici.

#SpecialtyCoffeeIndia #CoffeeBreak #CoffeeTime #CoffeeToGo #UCafeShop #MorningCoffee #CoffeeHouse #CoffeeAddict

Cafea și trandafiri

Cafea și trandafiri

Astăzi întreaga lume celebrează eleganța și parfumul trandafirului roșu. 🌹 Haideți să-l omagiem și noi oferindu-l în dar, purtându-l la rever și savurându-ne cafeaua în compania lui. 🌹☕ Cafeaua indiană de specialitate #MadeWithLove, desigur! ☕ 🕌 Te așteptăm de luni până vineri, de la 8:00 la 13:00, la U Café, doar pentru comenzi #ToGo.

Vino la noi să-ți iei cafeaua preferată la pachet și alege să te bucuri de ea, sub cerul liber de iunie, alături de grațioasa floare. 🌹

Refill de boabe poți face fie de la cafenea, fie prin comandă pe e-mail sau telefon. Online vei găsi câteva opțiuni interesante.

Te rugăm să respecți, în continuare, regulile de distanțare socială și să porți mască în spații închise. Noi o facem cu strictețe. 😷 Totul va fi bine! ❤️ ☀️ 🌈

Corpul cafelei, textura

Body – Când ia în discuție corpul cafelei, degustătorul face referire cel mai adesea la textura și la așa-zisa greutate a cafelei. Nu este perceput ca un gust, ci sub forma unei senzații la nivelul întregii guri. În special, mai ales în cerul gurii. Poate fi determinat după originea cafelei, unele soiuri având un corp mai greu decât altele. Gradul de prăjire este un factor important în determinarea corpului cafelei. Acesta atinge cote maxime, la o cafea mediu prăjită și descrește pe măsură ce prăjirea e mai intensă. Deși trebuie să fii un inițiat pentru a-l putea detecta și caracteriza, corpul cafelei poate influența aprecierea aromei unei cafele. Secretul? În ansamblul ei, aroma reflectă combinația mai mult factori senzoriali precum aciditatea, gustul, textura, sunetul curgerii în ceașcă și chiar culoarea cafelei.