Povestea u cafe: Interviu Ziarul Financiar

Povestea u cafe: Interviu – Ziarul Financiar

Ne-am simțit onorați pentru oportunitatea de a participa la interviul de la rubrica “Antreprenor de la 0” a Ziarului Financiar pentru a împărtăși povestea u cafe. Apreciem cu sinceritate platforma oferită de Ziarul Financiar pentru a ne promova afacerea și a împărtăși experiența noastră antreprenorială.

Dorim să transmitem mulțumiri speciale echipei redacționale pentru profesionalismul și sprijinul acordat pe parcursul întregului proces. Colaborarea cu Ziarul Financiar a fost una extrem de valoroasă și ne-a permis să aducem povestea noastră în fața unui public mai larg.

Cu ajutorul interviului din Ziarul Financiar, am avut oportunitatea de a descrie pasiunea și devotamentul pe care le-am investit în construirea cafenelei noastre. Ne-am bucurat să putem împărtăși mesajul nostru despre cafeaua de specialitate, experiența autentică pe care o oferim și valoarea pe care o aducem comunității noastre.

Sperăm că interviul nostru va inspira și va stârni curiozitatea cititorilor Ziarului Financiar să ne viziteze cafeneaua și să descopere bucuria unei călătorii gustative autentice.

Pentru interviul complet și povestea noastră antreprenorială, vă rugăm să accesați link-ul

La o poveste despre cafea cu Teodora – interviu

Teodora este o tânără plină de visuri, personale şi profesionale, cu idealuri de bun simț și cu multă speranță întru-un viitor mai bun. Am cunoscut-o la cafenea iar discuția cu ea a decurs firesc, alături de o ceașcă cu cafea indiană de specialitate. Impresiile ei și o parte dintre poveștile nostre le regăsiți pe blogul ei.

Îți mulțumim frumos Teodora pentru recomandare și abia așteptăm să ne revedem! ❤️🌷🤗

Poveste despre cafea – interviu cu Teodora

French Roast

Termenul French Roast se referă la un tip de prăjire intensă a cafelei.  Boabele scot la suprafață o cantitate mare de ulei și capătă o culoare închisă, care amintește de ciocolata amăruie. Denumirea reflectă gusturile și tradițiile în materie de cafea din Franța secolului al XIX-lea. Se știe că Parisul era leagănul culturii și civilizației europene, cu cele mai boeme cafenele, puncte de întânire pentru personalitățile marcante ale vremii. Dacă e să amintim doar despre Les Deux Magots  sau  Café de Flore – două dintre cele mai vechi cafenele din capitala Franței – și e suficient să ne imaginăm că de acolo porneau tendințele. Iar la modă atunci era cafeaua intens prăjită. Italienii, cu al lor espresso, nu erau nici ei departe, iar vienezii, renumiți și ei pentru cafea și viennoiserie, preferau o prăjire doar puțin mai light. Prin urmare the French Roast a rămas reperul celei mai întunecate cafele.

Asociația Cafelei de Specialitate din SUA folosește o scara de măsurare, prin culoare, a gradului de prăjire, numită Agtron Gourmet Scale. Cele două extreme ale sale sunt 25, Very Dark și 95, Very Light. The dark side se mai numește și French Roasting Type. Deci mai prăjită de atât, nu se poate, în viziunea specialiștilor.

Totul e o chestiune de gust și de modă. Acum se poartă cafeaua mediu prăjită, care este cea mai echilibrată din punctul de vedere al aromei, al acidității și al corpului cafeleiDar dacă o preferați mai brună, cu siguranță veți în magazinele de specialitate. Mare atenție însă, pentru că în spatele unei prăjiri intense se poate ascunde o cafea de calitate slabă. Doar cumpărând dintr-o sursă de încredere poți avea garanția calității. 

Coworking space cu parfum de cafea indiană de specialitate

U café, locul în care poți lucra liniștit când te-ai plictisit de sufrageria ta

Te invităm să-ți instalezi cartierul general la U Café. Să-ți relochezi biroul din sufragerie, la noi în cafenea. Unde mai găsești un coworking space cu parfum de cafea indiană de specialitate? Iar pentru tine vom avea o ofertă specială, că doar vei fi de-al casei. Clienții și prietenii te vor găsi foarte ușor, la doi pași de Piața Victoriei, pe #IancuDeHunedoara8. Te așteptăm cu arome îmbătătoare de cafea proaspăt râșnită și patiserie fină cu unt, care se rumenește în cuptor. Începem la 8, e destul de devreme pentru tine?

O combinație fericită de mers la birou cu ieșit la o cafea

Vei descoperi în fiecare dimineață o atmosferă relaxată, prietenoasă și plină de inspirație. Toți freelancer-ii care ne-au ales de-a lungul timpului, nu puțini la număr, s-au declarat încântați de vibe-ul pe care l-au simțit lucrând la noi. Au descris experiența coworking-ului ca pe o combinație fericită de mers la birou cu ieșit la o cafea. Și ce cafea! Știai că doar în India, arborii de cafea se dezvoltă la umbra vegetației din jur, crescând alături de culturile de nucșoară, vanilie, piper, cacao, nucă de cocos, banane etc.? Toate aceste condiții fac cafeaua noastră cu totul specială, cu arome exotice și gust unic.

Și mai e o parte foarte tare în a-ți stabili headquarter-ul la U Café. Ghici! Când trebuie să te duci la o întâlnire, realizezi că, de fapt, vine întânirea la tine. 😉 Și ai un motiv în plus să mai bei o cafea. Plăcerea ta nevinovată! În plus, arta de pe pereți – tot timpul expun artiști români la noi în cafenea – te face mândru de „biroul” tău. Te așteptăm să-ți bucuri sufletul cu pictură și papilele gustative cu tot felul de bunătăți.

Și, îți spunem din experiență, ajungi să te simți la noi ca acasă și vii și sâmbăta, chiar dacă n-ai nimic de lucru. Doar pentru că ți se face dor de noi și cafeaua noastră. Ești binevenit oricând! Iancu de Hunedoara 8, la doi pași de Piața Victoriei. 

Batonash, snack-ul perfect la u cafe

O nouă gustare ultra-sănătoasă la orizont: Batonash, snack-ul perfect

Te așteptăm la U Cafe să descoperi Batonash, o nouă gustare delicioasă care se potrivește de minune cu a noastră cafea indiană de specialitate. Are doar ingrediente naturale și este o excelentă sursă de energie și nutrienți. Hrănește creierul și suplimentează organismul cu vitamine și minerale. E snack-ul perfect pe care vei vrea să-l împarți cu cei dragi, așa că n-ai să te poți abține să iei câteva cu tine. Mai ales că-ți va fi de mare folos să ai unul la îndemână, când foamea dă navală și tu ești contra cronometru. Nuci și prune, migdale și portocale, alune și căpșune, caju și curmale sunt doar câteva dintre combinațiile #batonash. Pe care o alegi?

Batonash – boost-ul de care ai nevoie peste zi

Batonash este o gustare nutritivă, delicioasă și energizantă, potrivită, în egală măsură, copiilor și adulților. Gustul său bun vine doar din ingrediente simple și naturale – nuci, semințe, fructe uscate, fulgi de ovăz și miere – care, nefiind procesate, își păstrează toate proprietățile benefice. De aceea se poate lăuda, fără să exagereze, că întarește imunitatea, îmbunătătește digestia și menține inima sănătoasă.  Reprezintă o sursă bună de energie și nutrienți, boost-ul de care ai nevoie în momente de epuizare fizică și surmenaj. Dar este la fel de bun înainte sau după un antrenament sportiv, la joacă, pentru cel mic, sau ca înlocuitor de mic dejun, dacă te-ai trezit cu întârziere. Cum spuneam, snack-ul perfect! Și, pe deasupra, mai e și fără zahăr adăugat!

Din cele opt variante de Batonash, cu siguranță vei descoperi cel puțin trei pe care să le iubești. Dar, e la fel de posibil, să te îndrăgostești de toate.

Batonash – cu miere din prisaca proprie

Batonash s-a născut în Republica Moldova, dar din 2019 casa lui este la Iași. Aici este produs manual și artizanal într-un laborator autorizat, care asigură un înalt nivel de igienă și securitate alimentară. Mierea folosită provine chiar din prisaca Dulce Plai a “părinților” lui Batonash, doi tineri antreprenori, care îngrijesc la Todirești, peste Prut, 90 de familii de albine. Restul ingredientelor, în mare parte, vin de la producători din România și Republica Moldova. Un exemplu de afacere locală, care are în spate un crez sincer și curat: “Noi ne dorim mult și muncim pentru o Românie prosperă care umple zilnic rafturile cu produse alimentare locale și regionale, de înaltă calitate, prietenoase cu omul, natura și economia locală. Ne dorim și muncim pentru o Românie cu oameni mai sănătoși, mai activi și mai împliniți.”

Și pentru a merita toate aplauzele noastre, Batonash este și o afacere sustenabilă: nu generează deșeuri. Iar dacă apar, sunt biodegradabile. Jos pălăria! 

Green Beans sau cafea verde

Green Beans – Dacă atunci când spui green beans și nu te referi la fasole verde, ci la cafea verde, gândul îți zboară la arborele de cafea, așa cum crește el în plantațiile din zonele cu climă tropicală sau subtropicală, ei bine, te înșeli. Este vorba, de fapt, despre cafeaua care a trecut prin toate etapele de procesare, dar nu a fost încă prăjită. Ca să nu te las în ceață, voi aminti acum aceste etape:

Primul pas e culesul. Pasul doi, separarea boabelor din fructul de cafea. Acest proces se poate face, clasic, prin uscare, prin “spălare” (o traducere grosolană a termenului washed coffee) sau printr-o metodă intermediară, semi-umedă, numită honey process. Urmează uscarea propriu-zisă. Și, abia acum cafeaua ajunge la stadiul de cafea verde sau green beans. Depozitată în condiții optime, ea își păstrează intacte calitățile mai mulți ani. Cel mai adesea, prăjirea are loc după export.

Dar cafeaua verde, (green beans) în sine, prin concentrația ridicată de acid clorogenic, este un produs foarte valoros, recunoscut pentru puternicul efect antioxidant, și combaterea kilogramelor în plus. Se poate consuma ca atare, preparată la ibric sau procesată în suplimente alimentare. Dar, odată importată, cea mai mare cantitate de cafea verde urmează a fi prăjită, pentru a fi savurată de iubitorii din întreaga lume. Nu știu cum ești tu, dar mie, tot povestind, mi s-a făcut o poftă nebună de o cafea mediu prăjită, cu aromă exotică și gust bogat: cafeaua indiană de specialitate.

Cafea indiană de specialitate sau ciocolată caldă? De ce nu amândouă?

Și Moș Crăciun a apreciat acest deliciu

Brrrr-ul de afară ți-a făcut poftă de o ciocolată caldă? Dar ai nevoie și de boost-ul de energie pe care ți-l dă cafeaua?… Nu trebuie să alegi! Iată o rețetă care le împacă pe amândouă! Te vei bucura de o băutură delicioasă, cu o consistență cremoasă, în care savoarea ciocolatei și aroma exotică a cafelei indiene de specialitate se pun în valoare una pe alta. Și lui Moș Crăciun i-a plăcut! 🎅🏼 Yummm!… 😋

Începe prin a topi câteva pătrățele de ciocolată la bain marie. Poți folosi ciocolată de menaj sau o treime din tableta ta favorită de ciocolată (simplă, fără umplutură). Adaugă 100 ml de smântână lichidă pentru gătit, cu 20% grăsime, o lingură de cacao, două shoturi de espresso și zahăr, după gust. Dacă nu ai espressor, nu-i bai, poți prepara cafeaua oricum, la ibric/moka pot/filtru/French press/Aeropress, doar ai grijă să fie mai concentrată decât o bei de obicei. Important e s-o râșnești pe loc, pentru a te bucura la maximum de gustul său bogat. Amestecă bine, până la omogenizarea perfectă. Dacă nu ai în plan nici un drum cu mașina, poți adăuga și un pic de lichior de cafea Kahlua, preferatul lui Jeff Bridges, în filmul-cult “The Big Lebowsky” – ori cremă de whiskey, Bailey’s sau Carolans. Însă rețeta este minunată și dacă înlocuiești the spirits cu extract de mentă.

Deliciul e gata! Toarnă-l într-o cană și adulmecă-i întâi mirosul. E irezistibil, nu-i așa? 🤗 Poți merge însă chiar un pas mai departe: adaugă cu grijă, o lingură de înghețătă de ciocolată deasupra. Cum e? Acum chiar ți-ai pregătit un răsfăț impertinent de bun! 😎

Doppio sau espresso dublu

Doppio – Dacă rogi un barista italian sau italofil să-ți prepare un espresso, cu siguranță te va întreba dacă n-ai prefera un Doppio. Poate dacă n-ai citi dicționarul nostru, n-ai avea habar ce vrea să spună. Dar cum tu alegi să fii la curent cu termenii din universul cafelei, afli acum că Doppio (în italiană dublu) se referă la espresso dublu. Cultura cafelei italiene a dat o bună parte din jargonul barista, o știe oricine. Din acest motiv poți găsi Espresso Doppio sau doar Doppio, chiar și pe la noi, în meniul vreunei cafenele.

Comandă-ți unul la U Café și bucură-te de el! Goditi il tuo Doppio!  

Cafeaua face papilele gustative mai sensibile la gustul dulce

Se știe, să pui zahăr în cafea este un sacrilegiu! Dar dacă te numeri printre cei care, “din reflex”, preferă cafeaua îndulcită, poți oricând să treci la cea neagră. Totul e să depășești dependența de zahăr în cafea, la nivel mental. Nu ne hazardăm în declarații nefondate. Un studiu recent realizat la Aarhus University – centru universitar de prestigiu din Danemarca – relevă faptul că papilele gustative devin mult mai sensibile la gustul dulce, atunci când bem cafea. Mai precis, principiile amare ale mult îndrăgitei licori ne sporesc capacitatea de a percepe gustul dulce, inhibând senzația de amar. Deci, savurând cafeaua, cel mult prima sorbitură ar putea părea mai amăruie, de la a doua, deja, dulceața sa intrinsecă este cea dominantă. S-a dovedit științific!

cafenea in piata Victoriei u cafe
Cafenea în Piața Victoriei – u cafe

Să fie oare meritul cofeinei?

Studiul s-a realizat pe 156 de subiecți ale căror gusturi au fost testate înainte și după ce au băut un espresso (neîndulcit) călduț. Rezultatul cercetării a fost același și când experimentul a urmărit efectul cafelei decofeinizate. Deci se pare că nu cofeina este responsabilă de modificările survenite la nivelul gustului.

Dincolo de dreptatea făcută cafelei – demonstrarea științifică a inutilității punerii zahărului în cafea – acest studiu oferă primele dovezi ale modului în care consumul de cafea afectează sensibilitatea la gust, pe termen scurt. Sensibilitatea la miros a fost testată și ea, dar nu s-a dovedit schimbată.

Potrivit lui Alexander Wieck Fjældstad, profesor asociat la Aarhus University, unul dintre coordonatorii studiului, rezultatele cercetării ajută la o mai bună înțelegere a modului în care funcționează papilele noastre gustative. “Mai multe studii în acest domeniu ar putea contribui la reglementarea modului în care folosim zahărul și îndulcitorii, ca aditivi alimentari. Cunoștințele îmbunătățite pot fi utilizate pentru a reduce zahărul și caloriile din alimentație, ceea ce ar fi benefic pentru mai multe categorii de consumatori, în special pentru supraponderali și pacienții cu diabet zaharat ”, a adăugat el.

Nu degeaba iubim noi cafeaua! Alături de gustul minunat, consumul său e plin de beneficii!

Cupping sau operațiunea de degustare

Cupping – Desprins din jargonul barista, termenul cupping se referă la operațiunea de degustare, de observare a gustului și aromei de cafea preparată. În țările de limbă engleză i se spune coffee cupping (coffee tasting) dar în România circulă în prima variantă, doar cupping. Este o practică profesională care necesită o sensibilitate educată și cunoștințe temeinice din universul cafelei, dar poate fi făcută și de către neinițiați, “după ureche”. Profesioniștii îndelung treinuiți și testați pentru cupping se numesc Q Graders.

 Metoda standard prin care fac ei degustarea implică măsurarea mai multor caracteristici ale cafelei: corpul, dulceața, aciditatea, aroma și postgustul. Boabele de cafea au un gust specific în funcție de regiunea geografică în care au crescut. Un fin degustător poate identifica inclusiv originea cafelei.